ESDEVENIMENTS

GENER

CAVALCADA DE REIS

Com és tradició a Palamós, els Reis d’Orient arriben per mar i desembarquen al moll vell del port on té lloc la benvinguda oficial i s’ofereix una xocolatada popular. Una estona més tard hi ha la tradicional cavalcada de les carrosses reials amb un ampli recorregut pels carrers de la vila que finalitza al centre del poble on els més petits, amb els seus fanalets i il·lusions, poden veure més de prop els Reis Mags.

FEBRER – MARÇ 

CARNAVAL

El carnaval de Palamós és una de les festes d’hivern més important de Palamós i un dels carnavals pioners de la Costa Brava. El cap de setmana de carnaval és reparteix en la Gran Rua del la tarda del dissabte , el Ball de Disfresses de dissabte a la nit i la exhibició de comparses del diumenge. A Palamós el carnaval també s’instal·la al carrer amb l’ambientació de les botigues i les cercaviles com la Vesprà i la Despertà.

DIUMENGE DE PASQUA

PRIMER BANY DE L’ANY

És, simbòlicament, el tret de sortida de la temporada de bany a Palamós. Aquesta desenfadada i multitudinària activitat es celebra sempre el diumenge de Pasqua a la Platja Gran de Palamós. Els participants són els veritables protagonistes de la jornada on té lloc la primera capbussada de l’estiu. Abans d’entrar a l’aigua uns minuts de gimnàstica, i en sortir una tassa reconfortant de brou calent.

ABRIL

SANT JORDI

Palamós celebra la diada de Sant Jordi amb diferents actes al carrer. Destaquen, entre tots aquests, les lectures continuades en diferents espais de la vila. El carrer Major de Palamós s’omple de paradetes de llibres i roses al llarg de tota la jornada. A la tarda hi ha ballada de sardanes.

MAIG

PALAMÓS, TERRA DE MAR

Palamós, Terra de Mar és un cap de setmana mariner que se celebra anualment on els vaixells d’època i les embarcacions tradicionals són l’eix central d’un programa farcit d’activitats, no només relacionades amb la navegació tradicional, sinó amb la mar en general. El programa inclou visites als vaixells, tallers de cuina i tallers infantils entre d’altres. Una trobada amb la mar en un marc festiu inoblidable.

JUNY

FIRA DE LA GAMBA

La Fira de la Gamba té lloc al mes de Juny i va néixer amb l’objectiu de donar a conèixer la Marca de Garantia de la Gamba de Palamós i fomentar el consum de gambes mostrant diverses formes de cuinar-les i consumir-les. La Fira té lloc a l’espai de la llotja del peix i compta amb la participació de les empreses certificades amb la Marca de Garantia: Confraria de Pescadors de Palamós, Llotja de Palamós, Espai del Peix, Mercat del Peix de la Llotja de Palamós, i algunes empreses elaboradores i distribuïdores, així com restaurants del municipi.

FESTA MAJOR i REVETLLA DE SANT JOAN

Palamós celebra la seva festa major per Sant Joan, coincidint amb el màgic moment del començament de l’estiu. Durant aquestes dates la vila s’omple de vida, música i tradició.
Palamós ofereix una gran varietat d’actes programats i convida a gaudir de la fira, les revetlles i altres actes ja consolidats com són la plantada de gegants, els concerts a la zona jove de barraques, les sardanes, la celebració de la primera nit d’estiu amb havaneres i els focs artificials de cloenda a la Platja Gran de Palamós, entre molts d’altres.

JUNY – JULIOL – AGOST

ACTES SARDANÍSTICS

L’agrupació sardanista Costa Brava de Palamós ofereix un calendari complet de Sardanes durant tot l’any i durant l’estiu intensifica la seva activitat organitzant una sèrie d’actes que s’han consolidat com a referents dels estius a Palamós.
Concurs de colles (juny)
Aplec de la Sardana (juliol)
Concert de Sardanes de la Costa Brava (agost)

JULIOL

FESTIVITAT DE LA VERGE DEL CARME

La celebració de la festa de la Mare de Déu del Carme, patrona de la gent de la mar , es concentra en dos dies. La nit abans del dia de la festivitat es realitza un gran ball de revetlla a l’esplanada de la Llotja. L’endemà te lloc la missa solemne en honor a tan venerada Patrona. Tot seguit la processó, amb l’acompanyament dels geganters i grallers de Palamós per portar la Verge fins a l’embarcació. Per finalitzar i com a acte central, té lloc la processó marítima amb tota la flota pesquera palamosina encapçalada per la barca portadora de la imatge de la Verge seguida de tot tipus d’embarcacions que l’escorten en el seu recorregut per les aigües de la badia.

AGOST

MOSTRA DE L’HAVANERA CATALANA

Palamós acull cada any la tradicional i popular Mostra de l’Havanera Catalana. És un veritable concert d’havaneres i amb caràcter exclusiu, en què la característica més destacada és que les cançons són interpretades únicament en llengua catalana. Les condicions d’acústica de l’Arbreda, espai on sempre te lloc l’acte, i el silenci que es respira durant les actuacions dels grups participants, converteixen la Mostra de l’Havanera en un esdeveniment únic en l’àmbit d’aquest estil musical. Per aquestes condicions de silenci, al llarg d’aquests anys, els mateixos grups participants han batejat l’Arbreda com el “Palau de l’Havanera”.

OCTUBRE

PALAMÓS GASTRONÒMIC

Sota el nom de Palamós Gastronòmic s’engloben diverses Jornades de celebració de la gastronomia de la vila de Palamós des de tots els seus àmbits per conèixer tota la seva oferta, degustar els productes autòctons, viure l’experiència de cuinar amb els millors xefs i gaudir-la en família. Durant el Palamós Gastronòmic les Tavernes de Palamós conviden a participar al Concurs Tapa Estrella. Cada establiment dissenya una tapa per a l’ocasió i són els usuaris qui, a través dels seus vots i comentaris, escullen la millor tapa de cada edició.

DESEMBRE

CHRISTMAS RACE

Cada any durant el mes de desembre Palamós acull la tradicional regata nadalenca de classes olímpiques Chrismtas Race organitzada per el Club de Vela Palamós . Aquesta competició de vela lleugera forma part del Circuit Eurolymp (circuit europeu de regates de classes olímpiques). La badia de Palamós es vesteix de gala per rebre aquest esdeveniment amb reconeguts regatistes internacionals.

Ajuntament de Palamós

Ajuntament de Palamós
 

Patronat de Turisme Costa Brava Girona

Patronat de Turisme Costa Brava Girona

Turisme Catalunya

Turisme Catalunya
 

National Geographic Traveler

National Geographic Traveler

Ajuntament de Palamós

Costa Brava Qualitat